Grillade räkor naturell
Tina räkorna och skölj dem. Grilla tills de får rosa färg. Skala och ät med dippsås till fisk och skaldjur (se nedan). Servera eventuellt med jasminris.
Grillad bläckfisk
Skölj bläckfisken och sätt den på spett. Bläckfisk U10 delas i 2-3 delar tvärs över. Minibläckfisk används hel.
Grilla snabbt tills bläckfisken rullar sig (inte längre, då blir den seg).
Även torkad bläckfisk kan grillas på spett.
Servera med dippsås till fisk och skaldjur (se nedan).
Grillade musslor
Tina gröna eller blå musslor och grilla dem.
Servera med dippsås till fisk och skaldjur (se nedan).
Grillad tilapia
Fyll röd eller svart tilapia med hackad galanga, ingefära och citrongräs. Gör några snitt tvärs över fisken utvändigt. Krydda fisken utvändigt på båda sidor med rosneung kycklingsmak eller fläsksmak och svampsoja. Lägg fisken direkt på grillgallret eller linda in den i aluminiumfolie och grilla. Servera med dippsås till fisk och skaldjur (se nedan).
Dippsås till fisk och skaldjur
3 röda chili
2 stora röda chili (mild smak)
koriander
2-3 klyftor vitlök
2 msk fisksås
lite vatten
1 tsk socker
½ tsk salt
2 msk saft av citron eller lime
1 tsk glutamat
___
Grovhacka och mortla (eller mixa) chili, koriander och vitlök. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av.
Färdig dippsås
Som dippsås till fisk och skaldjur passar också dessa färdiga såser:
Grillat klibbris
Blanda ångkokt klibbris med ägg. Forma smeten till små kakor. Doppa kakorna i uppvispat ägg på båda sidor. Strö på litet salt och grilla dem.
Ät kakorna som de är eller med sweet chilisås.
Marinad till kött eller kyckling
Låt kött eller kyckling marinera 15-20 minuter i någon av dessa marinader.
Grilla sedan köttet eller kycklingen.
Marinad I
½ dl sweet chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
½ dl svart soja
½ dl matolja
___
Blanda alla ingredienserna.
Marinad II
½ dl srirachasås
½ dl svart soja
2 msk flytande honung
½ dl matolja
___
Blanda alla ingredienserna.
Marinad III
2 msk ostronsås
1 msk svart soja
2 tsk rosneung kyckling
½ msk svampsoja
___
Blanda alla ingredienserna.
Marinad IV
3-4 st korianderrötter
3-4 klyftor vitlök
hela vitpepparkorn
ca 20 g smält palmsocker
lite salt
½ msk svart soja
___
Krossa korianderrötterna, vitlöken och pepparkornen. Blanda med övriga ingredienser.
Grillsås till kött
En god och något stark sås till kött
2 portioner
2 tsk chilipulver
2 hackade vitlöksklyftor
1-2 msk malt rostat klibbris
1-2 msk saft av citron
½ tsk glutamat
½ tsk socker
1-2 st hackade koriander
___
Blanda alla ingredienserna.
Ta mer chilipulver om du vill ha starkare sås.
Torkad kinesisk korv passar bra att grilla och servera med grillsåsen.
Grillade köttbullar
Grilla färdiglagade thaiköttbullar av fläsk- eller nötkött som finns djupfrysta, bara att trä på spett och grilla.
Sweet chilisås (varm eller kall) passar bra till, gärna blandad med hackad koriander eller krossade jordnötter. Vill du ha starkare smak tar du också chilipulver i såsen.
Djupfrysta fiskrullader kan grillas och serveras på samma sätt.
Gott att sätta på spett och grilla är också djupfryst thaikorv som serveras med birdchili, koriander och färsk eller inlagd ingefära samt vitkål skuren i bitar.
Torkad kinesisk korv kan grillas och serveras med grillsåsen.
Kokosris i bananblad
3 dl klibbris
1,5 dl vatten
2 dl kokosmjölk
1 dl socker
1 tsk salt
___
Platta ut risblandningen på bananblad. Lägg mosad thaibanan eller lätt mogen banan på riset och rulla ihop det. Vik bananbladet runt omkring som ett paket och fäst med en trästicka.
Grilla en kort stund på båda sidor. Vik upp bananbladet och ät innehållet.
I stället för banan kan man fylla riset med ångkokt mosad taro blandad med socker och litet salt. Svarta eller röda bönor passar också bra som fyllning.