YUM - thailändsk sallad

 

Gör ”Yum” som är thailändsk kall sallad genom att utgå från några grundingredienser och sedan lägga till nästan vad som helst.

 

Yum - Grundrecept

 

Grunderna för Yum är att det ingår:

-          något salt =  fisksås

-          något syrligt = saften av färsk lime eller citron

-          något sött = palmsocker, socker och/eller spadet från inlagd vitlök (pickled garlic)

-          något starkt = färsk röd chili

-          något extra gott = vitlök

Blanda dessa ingredienser till en sås. Sedan kan man välja att ha i något av t.ex. rivna morötter, gurka, tomat, spring onion, schalottenlök och asiatisk selleri. Att strö färsk koriander över salladen är också gott.

Beroende på vad man sedan lägger till gör man:

Yum Neau – Biffsallad (bräsera tunna skivor nötkött i litet vatten tills köttet är klart)

Yum Goong – Räksallad (recept följer)

Yum Moo Yor – Fläskkorvsallad (tina vietnamesisk fläskkorv, skär den i bitar och koka en liten stund i vatten)

En sallad som innehåller glasnudlar kallas Yum Woon Sen. I en glasnudelsallad kan du ha t.ex. räkor (recept följer) eller vietnamesisk fläskkorv.

 

Yum Goong - Räksallad

300 g råa räkoryumgoong raksallad

100 g morötter

100 g salladskål

2 st koriander

2-6 st färsk röd chili

några klyftor färsk vitlök

1 inlagd vitlök

2 msk saft av citron

2 msk fisksås

1 tsk socker

______

Koka upp vatten. Lägg i räkorna och låt dem koka  2-3 minuter tills de blir ljusröda.

Strimla morötter och salladskål och skiva den inlagda vitlöken. Lägg det på fat med räkorna ovanpå.

Blanda strimlad chili, finhackad vitlök, citronsaft, fisksås och socker. Häll blandningen över grönsakerna och räkorna.

Strö över hackad koriander.

Servera eventuellt med jasminris.

 

Yum Woon Sen – Glasnudelsallad

2 portioner

80 g glasnudlaryumwoonsen glasnudelsallad

300 g råa räkor

2 msk limejuice

2 msk spad från pickled garlic

1-2 msk fisksås

3-5 st röda chili

färsk vitlök

ev. 1 inlagd vitlök

1-2 st asiatisk selleri

1-2 tomater

3-5 st schalottenlök

½ tsk smaksalt/glutamat

___ 

Mortla eller finhacka röd chili och vitlök. Skär den asiatiska sellerin i 1-2 cm stora bitar. Klyfta tomaterna. Skär schalottenlök i tunna halvmånar. Inlagd vitlök skär man i mindre bitar och tar bort den hårda delen i mitten.

Koka upp vatten. Lägg i glasnudlarna och låt dem koka ca 5 minuter. Häll av vattnet eller lyft upp glasnudlarna med hålslev.

Lägg räkorna i kokande vatten (man kan använda samma vatten som man kokat glasnudlarna i) och låt räkorna koka i 2-3 minuter tills de blir ljusröda.

Blanda alla ingredienserna i en skål.

Smaka av och servera salladen som den är eller med varmt jasminris.