Tips från personalen

 

Sallad med grön jackfrukt

av Sumalee (2016-06)

 

4 port.

2 burkar à 565 g grön omogen jackfrukt i saltlake

100 g schalottenlök

2-3 st salladslök (ca 20 g)

2-3 st koriander (ca 20 g)

1 tärning svampbuljong (10 g)

½ tsk chilipulver

1 tsk malet rostat klibbris

1 – 1 ½ msk vegetarisk fisksås

ev. litet saft av citron

 

 

 

_____

 

 

       

Koka jackfrukten med saltlaken i en kastrull tills jackfrukten är helt mjuk. Det tar 30 - 60 minuter. 

Skala och hacka schalottenlöken. Rosta schalottenlöken i en torr het stekpanna tills den tar färg och det doftar gott. Det tar ca 3 minuter. Vänd löken emellanåt under rostningen.

Skölj och hacka salladslöken. Skölj koriandern och hacka bladen och kvistarna. Ta inte med rötterna.

Skiva eller hacka buljongtärningen. Lägg den tillsammans med den rostade schalottenlöken i en mortel och krossa dem tillsammans.

Tillsätt den kokta jackfrukten och spadet samt krossa den tillsammans med löken och buljongtärningen. Om morteln inte är tillräckligt stor kan man använda en vanlig bunke och blanda med händerna.

Tillsätt sedan övriga ingredienser och blanda allt tillsammans. Smaka av.

Servera med ris, gärna klibbris men det går även bra med jasminris. Salladen passar också bra som pålägg på bröd.